Vem kan bli mäklare?

Du kan inte bara öppna en mäklarfirma i Täby och börja sälja hus och bostadsrätter hur som helst. I Sverige finns det krav och regler att förhålla sig till och för att bli registrerad mäklare måste man uppfylla följande:

  • Utbildning: Du måste ha en utbildning inom fastighetsmäkleri eller motsvarande. Examen från högskola eller universitet är vanligast.
  • Praktisk erfarenhet: För att bli en registrerad mäklare måste du också ha viss praktisk erfarenhet inom fastighetsbranschen. Praktik eller anställning hos ett mäklarföretag.
  • Licens: Efter att du gått skola, gjort din praktik och klarat samtliga prov kan du ansöka om mäklarlicens hos Fastighetsmäklarinspektionen.

Hur lång är utbildning till mäklare?

I Sverige är det vanligtvis en treårig utbildning på högskolenivå som leder till en kandidatexamen inom fastighetsmäkleri eller motsvarande. Denna utbildning fokuserar på ämnen som fastighetsrätt, ekonomi, marknadsföring, och praktiska färdigheter som krävs för att arbeta som fastighetsmäklare.

Det är viktigt att vara medveten om att utbildningslängden kan variera beroende på programstruktur och eventuella förkunskapskrav. Dessutom kan det finnas möjligheter till vidareutbildning eller specialisering efter att ha slutfört grundutbildningen för dem som vill fördjupa sig inom vissa områden av fastighetsmäkleryrket.

Vill du ha exakt information och aktuell information är det alltid bäst att vända sig direkt till olika högskolor och universitet. Du kan också kontakta FMI. Tänk också på att regler och lagar kan skilja sig från land till land så en mäklarlicens från andra länder är inte per automatik godkända i Sverige.

5 Apr 2024