Optiker - Ett framtidsyrke

Letar du efter en utbildning med goda framtidsutsikter? Där du kan utvecklas och veta att du alltid har jobb? Då är optikerutbildning något för dig. Det kommer alltid att finnas människor som behöver hjälp med synkorrigering och det föds dagligen nya barn som även de behöver glasögon i framtiden. Det är ett arbete med mycket frihet, och också mycket ansvar och passar alla som vill hjälpa andra människor till ett bättre liv. 

Hur lång tid tar det?

En utbildning till optiker tar tre år på ett universitet. När du sedan är inne i branschen kan du alltid välja att läsa till olika former av påbyggnadskurser. En optiker blir aldrig fullärd utan måste tillskansa sig nya kunskaper ofta. Det finns då ett flertal kurser för optiker där man kan få specialkompetenser och också lära sig nyheter inom branschen. Utbildning för optiker finner du bland annat hos Norrtälje Optikcentrum där du också kan utbilda dig till att bli säljare för optikbranschen. 

Vad tjänar en optiker?

Medianlönen för en optiker ligger på cirka 29 000 kr i månaden. För de som är 35 och har jobbat ett tag är lönen runt 34 000 och bland de som har jobbat lite längre är medianlönen ungefär 36 500 kr per månad. Löner skiljer sig dock åt mellan de olika delarna av landet och styrs av den kompetens du har som utbildad optiker och efterfrågan på optiker. En välutbildad optiker har alla möjligheter vid en löneförhandling då det råder brist på optiker i flera delar av landet.  

8 Feb 2019