Plugga till arborist

Drömmer du om att jobba som arborist på Värmdö? För att kunna jobba som det, så krävs det en del utbildning. Redan i gymnasiet kan du välja att gå Naturbruksprogrammet inriktning Trädgård. Du som redan gått gymnasiet, en annan linje, du kan välja att gå en motsvarande utbildning via Komvux eller som arbetsmarknadsutbildning. Utbildningar till arborist finns även utomlands, som i USA och Tyskland. 

Vad gör en arborist?

En arborist är en slags trädvårdsspecialist, som på olika sätt kan vårda träd och det lite varstans. Det kan vara träd i städer, tätort, trädgårdar och andra bebyggda miljöer. Man arbetar bland annat för att träden ska varar säkra, men även vackra och problemfria. Inom arbetsuppgifterna ingår att beskära träd, trädfällning så väl som att man sysslar med kronrensning, som oftast är den vanligaste uppgiften.

Arborist kommmer av det latinska ordet "arbor" som betyder träd. Personer som arbetar med att beskära och vårda träd kan också kallas trädvårdare

Som arborist är det även vanligt att klättra omkring i träden samt att man använder sig av specialgjorda hand- och motorsågar.

Det är viktigt att ha goda kunskaper om trädets funktion, anatomi, biologi och livsmiljö samt även att vara i god fysisk kondition och tycka om att arbeta utomhus i alla årstider. 

Bli arborist

Utöver att gå gymnasiet eller Komvux så går det även att studera till detta yrke via en YH-utbildning. Det finns även flera skolor med detta som inriktning. Efter din utbildning kan du jobba med trädfällning på Värmdö om du vill.

 

9 Feb 2022