Spara pengar som student

Som student har man sällan mycket pengar. Det är en del från CSN och kanske att du jobbar extra med vid sidan av studierna. Går det då verkligen att spara pengar? Det gör det! Dels kan du lära dig hur du kan spara in på saker för att minska kostnader, dels hur du kan göra för att få in lite mer pengar.

Bra tips att ta till dig

För att dryga ut det du får från CSN så kan du till exempel skaffa dig ett extra jobb. Det ger dig dels mer pengar att röra dig med, dels är det bra för ditt CV. Det finns ofta deltidstjänster att kunna söka så väl som det går att jobba på distans via din dator.

Ett annat sätt att få in extra pengar är att sälja av gamla kläder. Det kan du göra via olika säljgrupper på FB, via Sellpy eller Tradera. 

Extra pengar kan du också få in genom att agera läxhjälp. Det finns flera läxhjälpsföretag där du kan hjälpa gymnasielever med studierna, det mot en ersättning. Du kan även agera vikarie på högstadieskolor med mera. Det finns ofta vikariepooler att sätta upp sig på. 

Spara in på kostnader

Det finns en del saker du kan göra för att inte ha så stora kostnader. Bland annat bör du inte äta ute så ofta. Det kostar en hel del pengar. Det är bättre att laga din egen mat. Det finns ju bra sidor på nätet där det finns recept som ofta kostar under tian per portion. 

Se till att köpa mat då det är extrapris samt handla maten på billiga ställen. När du lagar mat och det blir över, lägg i matlåda och frys in. Se bara till att du lagar rätter som är goda att värma på. Du kan även satsa på att göra storkok på helgerna för att få bra matlådor till veckorna. Det är bra att ha vissa basvaror hemma. Som havregryn, så att du alltid kan göra gröt om det kniper. Pytt i panna på rester är även det smart att göra. 

En sak du inte behöver köpa allt nytt av, det är din kurslitteratur. Även om många nya studenter är snabba på att göra just det, så låt bli! Det går att hitta bra, begagnad litteratur för din utbildning till bra mycket lägre kostnader. Många studentstäder har det som heter finns Campusbokhandeln. Där kan du både köpa och sälja gammal kurslitteratur. Sedan finns det även en mängd sidor på nätet med begagnade böcker samt köp och sälj-grupper på Facebook. 

Du kan även testa att öka dina pengar genom trading, här finns en bra guide till det.

Utnyttja studentrabatter

Det finns många rabatter och förmåner för dig som är student. Mecenat och Studentkortet är exempel på kort och webbtjänster där rabatter och förmåner samlas, så se till att du har dessa uppdaterade. Ta även för vana att innan du ska köpa något att fråga om det finns en rabatt för studenter.

10 spartips för studenter

  • Se till att göra en budget, eftersom att då du är student är det extra viktigt att ha bra koll på ekonomin.
  • Sälj alla saker du inte behöver. Rensa ut din garderob och ditt förråd.
  • Sök stipendier och bidrag. Det finns ofta hur många stipendier som helst du som student kan söka och det utan allt för mycket ansträngning. Samma sak gäller till exempel bostadsbidrag.
  • Jobba extra. Ibland går studierna på lågvarv, då kan det vara en bra idé att jobba för att tjäna lite extra pengar. Se bara till så att du inte jobbar för mycket bara, då kan du börja få mindre välkomna samtal från CSN med krav på att betala tillbaka dina studentlån.
  • Gör matlådor. Storkok och matlådor håller matkostnaderna nere.
  • Minska matsvinnet och sluta slänga saker bara för att det passerat bäst före datum! Lukta och smaka på maten för att se om den fortfarande är fräsch. 
  • Undvik att göra många dyra småköp, se istället till att du storhandlar ett fåtal gånger på större butiker. 
  • Jaga studentrabatter. 
  • Bo tillsammans. Du kan minska bostadskostnaderna genom att billigt boende. Dela en lägenhet med flera personer eller satsa på att bo i studentkorridor
  • Öppna sparkonto. Även om du bara kan lägga undan en liten summa regelbundet är det bra att kunna använda den som buffert eller extrapengar när det behövs.
15 Apr 2021