Utbilda dig till elektriker

Ett yrke med bra framtidsutsikter, det är elektriker. Det finns många vägar att gå om du vill utbilda dig till detta. Vad har elektriker i lön kanske du funderar på? Det beror lite på vad du får för jobb efter din utbildning så klart men de tjänar rätt så bra. Sedan finns det olika typer av elektriker och de kan tjäna olika mycket samt att det även beror på om du startar eget eller blir anställd. Men först, så gäller det att skaffa dig en advekat utbildning. 

Flera olika elektrikerutbildningar att välja på

Om du vill utbilda dig till elektriker så kan du redan börja i gymnasiet med det genom att då gå gymnasieprogrammet El- och energi. Dock går det att även senare i livet utbilda sig till elektriker. Det via en vuxenutbildning. Bland annat finns det Komvux, samt att rkeshögskolan (YH) bedriver även eftergymnasiala utbildningar med inriktning mot elinstallation. Utöver det går det också att få utbildningen via Lernia och liknande ställen. 

Det finns även en del distanstubildningar inom yrket. Dessa går att hitta på nätet.

Karriär för utbildade elektriker

Att vara utbildad elektriker gör att du kan hitta en mängd olika jobb samt även utbilda dig vidare och inrikta dig på olika saker. Det finns ju olika typer utav elektrikerutbildningar att ta först, men sedan kan du även specialisera dig efter det. Bland annat kan du jobba som installationselektriker. Då består ditt jobb av att bland annat dra ldningar i olika typer av fastigheter så väl som du kan jobba med renoveringar och ombyggnationer. Väljer du att vara en serviceelektriker så kommer du att jobba med bland annat felsökning, reparationer, bygga om anläggningar med mera. Sedan finns det även industrielektriker som då jobbar just inom industrin.

Som elektriker kan du anställas av elinstallatörer, byggföretag, fastighetsägare eller större industrier. Du har även möjlighet att starta eget som elektriker. 

Vad behövs mer för att bli en bra elektriker?

Det är bra om du har sinne för matematik, en god fingerfärdighet och bra öga-hand koordination. Det är även bra att ha en bra balans, om du jobbar med elledningar högt upp. Sedan är det ett måste att ha ett bra färgseende, då olika elkablar har olika färg. 

12 Jun 2020