Vad tjänar en jurist?

Funderar du på vad du ska bli när du blir stor? Ärligt talat tror jag många i medelåldern fortfarande funderar på det. Den frågan verkar aldrig riktigt bli besvarad. Faktum är att vi lever längre än förut. Vi har aldrig haft så många hundraåringar som vi har just nu. Den före detta statsministern Fredrik Reinfeldt insåg det, och rörde upp folks känslor när han talade om en ny pensionsålder på 75 år. Många slog direkt bakut och ville inte höra talas om det, men faktum är att han har förmodligen rätt.

Vi behöver fler högutbildade

Eftersom vi är friskare och lever längre än för, säg hundra år sedan, bör vi alla jobba längre, för att klara av de stora pensionsavgångarna, eller importera arbetskraft. Problemet är att det vi behöver är högutbildad arbetskraft, samtidigt som vi inte har de höga löner för akademiker som i andra länder. Alltså är det svårt att locka högutbildade till Sverige. Så hur ska vi lösa den svåra ekvationen. Ja ett sätt är ju att försöka få våra barn och ungdomar att utbilda sig på våra universitet och högskolor. En jurist till exempel tjänar väldigt bra. Enligt SACO (Sveriges Akademikers Central Organisation) får en jurist en lön på 26 500 (medianlön) precis som nyexaminerad jurist. En jurist kan göra en bra lönekarriär och tjäna upp till 50 000 i månaden före skatt efter 10, 20 år i yrket. Enligt Saco fortsätter enbart en minoritet (40 procent) med ett arbete som domare inom rättsväsendet, åklagare, advokat, företagsjurist, förvaltningsjurist eller organisationsjurist.

Välj mellan vitt skilda områden

Beroende på inom vilket område som du väljer att arbeta, har du olika lön. Inom privat sektor tjänar en jurist bättre. Framför allt inom affärsjuridiken, eller som säljare på något finansbolag kan en jurist tjäna sexsiffriga belopp i månaden. Arbetar du inom rättsväsendet kan du arbeta med något som känns viktigt. De som arbetar med detta kanske hellre ser ett meningsfullt arbete som viktigare än hög lön. Som åklagare arbetar du med brottsutredningar och nära polisen. Som domare arbetar du med att bedöma och döma om någon är skyldig till brott, eller så arbetar du med tvister och skydda den som är utsatt och behöver rättvisa. Det är ett mycket viktigt arbete, och kräver människor med rätt hjärta.

5 Oct 2017