Viktigt att kontrollera din elanläggning regelbundet

Om du bor i en villa eller i en bostadsrätt, så är det ditt ansvar att allt fungerar som det ska med elen. En viktig sak att göra regelbundet, det är att se till så att du kollar din elanläggning. Om du upptäcker fel på den så bör du ringa en behörig elektriker i Norrköping för att få hjälp. 

Genom att du regelbundet kollar din elanläggning så tar du dels ett bra ansvar, dels så är det mindre risk att det bara slutar att fungera. Du bör gärna gå igenom den, minst en gång per år. Dock beror det på hur gammal den är och vilket skick den är i. 

Börja med enkel egenkontroll av elcentralen

Elcentralen är det som även kallas för proppskåp eller säkringsskkåp. Det är ifrån den som alla eletriska ledningar går ut i din bostad. Det är där som säkringar sitter och det är de som löser ut om det blir överbelastning eller kortslutning. 

Utöver att kolla din elcentral så bör du även se över jordfelsbrytaren som sitter i centralen.

Andra saker att kolla

När du gör egenkontroller, så se till att även se över alla fasta ledningar. Det är de elledningar som syns. Sedan bör du även kolla alla dina eluttag. Sist men inte minst, gå även igenom all din belysning och dina elektriska apparater samt alla sladdar. Är det något som felar, så ring en elektriker Norrköping för hjälp.

31 Dec 2021